ffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffff
fffffffffffffffffffffffffffffffffffffff
fffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffff
fffffffffffffffffffffffffff
fffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffff
fffffffffffffffffffffffffffffffff
ffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffff
fffffffffffffffffffffffffffffffffffffffff
ffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffff
fffffffffffffffffffffffffffffffffffffff
ffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffff
ffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffff

vrijdag 29 februari 2008

Stevn II


Daar beginnen we dan. Deze stam is vorig jaar gekapt en in zijn ruwe vorm gezaagd en kunstmatig gedroogd. Het si maar hopen dat hij droog genoeg is en niet vreselijk gaat scheuren, hij is in iedergeval niet keurig vierkant en dat doe ik hier dus eerst zodat ik de maten er goed op kan zetten

***


Op de nu vierkante stam zet ik nu de ruwe maten van de oude steven, ik gebruik daarvoor de oude steven als voorbeeld, je kunt hem zien liggen links op de foto. De oude steven is zo goed als recht dus ik kan een lange "liniaal" gebruiken om de lijnen er op te zetten.

***


Hier schaaf ik de schuine kanten die aan de voorkant zitten, ik gebruik daarvoor een grote elektrische schaaf en later zal ik hem afwerken met een normale hand schaaf.

***



Hier zie je de schuine kanten klaar. Je kijkt nu tegen de bovenkant van de steven aan waar hij iets breder is dan aan de onderkant die moet aansluiten op de kiel.

***


Nu ga ik de achterkant afschrijven. Omdat de steven aan de onderkant precies moet passen tussen de huid en de de knie die op de kiel staat heb ik de onderkant van de oude steven af gezaagd om hem precies te kunnen kopieren.

***



Nu begrijp je misschien waarom ik goed moet nadenken om deze klus goed te klaren. Vele onderdelen op een boot zijn belangrijk en die wil ik natuurlijk ook zo goed mogelijk maken maar een boot zonder kiel komt niet ver, een belangrijk onderdeel dus, net zoals de huid en de kiel.


***




Nadat ik de binnenkant van de steven in vorm heb geschaafd maak ik de aanslag waar de huiddelen aanvast gespijkerd worden. De recht opstaande rand is ongeveer 5,5 cm en de huid is ook zo dik en daar komt de kopsekant van de huiddelen dus tegen aan.


***




Het pas maken van de aanslag is het moeilijkste. De hoek waarin de huid aankomt verander langzaam van boven naar beneden, de boot word smaller. Het is belangrijk dat die aanslag paralel loopt met de huid zodat je de huidplanken goed kunt vast spijkeren.


***


De werkplek.

***


Hier zie je hoe de hoek van de aanslag langzaam veranderd. Bij een nieuwe boot maak je de steven zondere deze aanslag, die maak je pas als je werkelijk met een huidplank aan komt zetten, dan teken je hem af en hak je hem er in, kan bijna niet mis gaan. Nu is de huid er al en moest ik dus nauwkeurig meten, lengtes, breedtes, en vele hoeken, een precisie werkje ook omdat ik niet zomaar even een andere stam uit het schap kan trekken om het nog is te proberen.

***


De achterkant van de steven en de onderkant die op de kiel komt. De achterkan is niet recht zoals je ziet.

***

Een paar dagen druk schaven.

***

En even passen natuurlijk. Een klein beetje bij schaven maar voor de rest...ingen problem.

***


Mooi hè.

***


Hier kun je mooi zien hoe de huid aankomt in een hoek die langzaam veranderd naar onder toe. De ruimte die je ziet tussen de huid en de aanslag komt omdat de huid iets naarbuiten boog toen ik de spijkers er uit haalde, die dwingen we dus naar voren. Tussen de kopse kant van de huidplank en de steven slaan we vlas net zoals we op het dek doen om het waterdicht te maken.

***










1 opmerking:

Anoniem zei

Amaai wat een werk...
Het loont wel de moeite hé.

Groetjes
Edith